Brændeovne brænder for fulde blus

Profilbillede

Har du også en brændeovn derhjemme?

Efterårs- og vintermånederne er over os og derfor begynder mange at tænde op i hjemmets brændeovn. Nogen tænder op for hyggens skyld, mens andre bruger brændeovnen som varmekilde på lige fod med radiatorerne. 

For at få mest ud af dit brænde og samtidig skåne miljøet mest muligt, er det vigtigt at du tænder op korrekt. Ifølge Miljøstyrelsen kan en korrekt optænding reducere partikelforureningen i optændingsfasen, med op til 80 %.

Optændingen foregår ved at tænde små pinde ved hjælp af optændingsposer eller spritbriketter. Sørg for at der er åbnet for både det primære- og sekundære spjæld i brændeovnen. 

Læg evt. to stykker brænde med en lille afstand mellem hinanden, og de små pinde og optændingsposer derimellem. Brændeovnens låge skal stå på klem de første 5-10 minutter. Når flammerne er lyse, kan du lukke lågen og bruge primær- og sekundær spjældet til at justere lufttilførslen. 

Når der kun er gløder tilbage, kan du lægge nyt brænde på. Husk at åbne for spjældet under lågen indtil ilden har fået fat i det nye brænde. Derefter kan du igen justere spjældet så brændet ikke brænder for hurtigt. 

Kilde: Redaktionen
Flere artikler