Favrskov Kommune er en af de mange kommuner, der bakker op om Demensugen i uge 19 (8.-14. maj). I år er der i ugen fokus på, at det skal være trygt for mennesker med demens at tage offentlig transport.
Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark står bag Demensugen, og ugen skal være med til at sprede kendskabet til demenssymbolet med de to hænder, der rækker ud efter hinanden.
I uge 19 vil demenskonsulenterne i Favrskov Kommune også være at finde i gadebilledet i Hinnerup, Hammel, Hadsten og Ulstrup, fortæller Gitte Vitting Ditlev Christensen, leder af Demensindsatsen:
"Vi håber, at mange af kommunens borgere vil kigge forbi og få en snak om demenssymbolet og hvilken betydning det har for borgere med en demenssygdom i hverdagen."
Mange af landets transportselskaber bakker op og bruger deres platforme til at sætte fokus på demens og demenssymbolet over for både ansatte og kunder. Formålet med at være synlig i bybilledet og på stationerne er at øge kendskabet til demenssymbolet og de tre handleråd, der følger symbolet.
De tre råd går på:
- Tag kontakt – Smil og vær imødekommende
- Tal tydeligt – Stil et spørgsmål ad gangen
- Vær tålmodig – Sæt tempoet ned og hjælp gerne på vej
Demenssymbolet kan eksempelvis sidde synligt på jakken, i en nøglesnor, på rejsekortet eller på sundhedskortet.
I Demensugen lancerer Folkebevægelsen også en minidokumentar på tre afsnit. I hovedrollen er Karin, der lever med demens. Hendes mission er at sætte fokus på demenssymbolet og nuancere billedet af, hvordan livet med demens er.
Vi følger hende rundt i Danmark, og på rejsen får hun både hjælp fra andre, der lever med demens, og kendte danskere. Første afsnit udkommer i forbindelse med Demensugen og kan ses på demensvenligt.dk.