Hammel Idrætscenter skaber samvær mellem mennesker

Foto: Den ene hal efter en omgang klar olie og friske streger.
Profilbillede

Et par baner i svømmepølen, ti gentagelser med vægtstangen eller en time med et fast greb om ketsjeren? 

I hjertet af Østjylland ligger den lille, men driftige handelsby, Hammel.

Byen har knap 7.000 indbyggere, men huser til gengæld to svømmebassiner, 750 kvadratmeter motionscenter og fire haller, samlet under taget på Hammel Idrætscenter.  

Manden, der står i spidsen for et af Danmarks største idrætscentre har været direktør for Ceres Park Arena, projektleder i Herning Kongrescenter og teaterchef på Kolding Teater.  
Det er blot nogle af sværvægterne, der har hjemme på Peter Kjærgårds CV.   

Nu har han sin daglige gang i Hammel som centerchef, hvor målsætningen er at skabe samvær mellem mennesker, gennem motion, oplevelser og aktiviteter.   

“Hammel Idrætscenter er et samlingspunkt og har en stor betydning for lokalområdet,” forklarer han.  

 Peter ved om nogen, hvad en god kulturoplevelse indebærer, men er heller ikke i tvivl om, at idrætscenteret nyder godt af deres kapacitet.  

"Centeret har en størrelse, der gør, at det er et attraktivt sted og komme, for at holde store stævner. Der er ikke mange steder, der har så mange haller og så mange faciliteter, der ligger lige ved siden af hinanden.” 

“Vi har også et rigtigt godt samarbejde med Skovvangsskolen, der ligger lige ved siden af os - derfor kan vi også tilbyde overnatning til stævnerne,” tilføjer centerchefen.  

Samlingspunktet for de motionsglade beboere i 8450 og omegn har hjemme på Thorsvej og centeret har haft samme adresse i hele dets levetid. Til gengæld har institutionen haft gevaldigt vokseværk i årenes løb.  

Mere end et halvt århundredes historie bag sig  
For 52 år siden blev skabertrang og andelsbeviser grunden til, at Hammel fik sin første idrætshal, hal A.  

“Man havde ikke råd til ‘bare’ at bygge en idrætshal, så man byggede den nye hal, så den også fungerede som auktionshal, hvor både grise og kvæg blev solgt på auktion,” forklarer Peter.  

Det var tilbage i 70’erne og hallen var indrettet med et repos, hvor aktionæren sad med sit hammerslag og auktionskontorer. Centerchefen fortæller: 

“Efter auktionerne mugede man ud, vaskede gulvet grundigt og så spillede man ellers håndbold i hallen bagefter.” 

Et par år efter byggede man hal B, i 1991 slås dørene op til den første svømmehal i Hammel og i 2006 åbner hal C.  
Det nyeste skud på stammen er Arenaen, som stod færdig i 2015.  

En bastion i lokalsamfundet  
Bogstaverne er skiftet ud med tal og mange kvadratmeter er kommet under centerets tag siden første hal blev indviet i 1969.  

Peter Kjærgård mener til gengæld, at centrets betydning for lokalsamfundet kun er vokset i takt med stedets fysiske rammer.

“Liv i centeret er garanteret og vi fylder vi meget i Hammel by, hvor mange indbyggere har deres gang ugentligt, hvis ikke dagligt, i centret,” forklarer han.  

Centerchefen forklarer, at de har flere tusinde mennesker igennem hver dag. 

“Vi har fuld belægning på fra meget tidlig morgen, hvor motionscentret åbner, til klokken 23 hver dag. I dagtimerne kommer skoleeleverne i hallerne, indtil om eftermiddagen, hvor foreningerne kommer og overtager.  

I tillæg til idrætsfaciliteterne huser idrætscentret også adskillige mødelokaler og en fysioterapeut, som også lokker en del mennesker til hver dag.  

Fyldte haller under pandemien  
Godt nok har de fleste idrætsfaciliteter været lukket landet over indtil for nylig, men hallerne i Hammel har stadig haft mange besøgende hver eneste dag under hele lockdown-perioden.

Bare ikke motionister.  

“Først fungerede hal 2 som testcenter i fire måneder og efterfølgende blev Arenaen lavet om til vaccinationscenter.”  

Nyt liv til efterårssæsonen  
Peter Kjærgård fortæller, at idrætsfaciliteterne har fået en overhaling henover sommeren. 

“En af de gamle haller har fået slebet gulvene ned, fået nye streger på. Hal 3 har haft en vandskade og har fået nyt gulv og så er der blevet lagt nyt sportsgulv i den gamle auktionshal.” 

Centerchefen forklarer, at de nye gulve har kostet en hel del, men at pengene er godt givet ud. Efteråret byder således også en stor udbygning.  

“Lige nu er vi i gang med at udvide motionscenteret, og den 100 kvadratmeter store udbygning står færdig den 1. november.” 

Læs mere om, hvilke aktiviteter Hammel Idrætscenter tilbyder her eller følg med på deres Facebookside.  

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Hammel Idrætscenter // Peter Kjærgård